Flexwerken en thuiswerken

Hoe heerlijk zou het kunnen zijn als je zelf kunt bepalen of je vandaag een uurtje later begint of dat je besluit om vanuit huis te gaan werken. In de tweede kamer is vandaag gepraat over een wetsvoorstel flexibel werken van CDA en GroenLinks om werknemers meer rechten te geven om te bepalen wanneer en waar ze werken. Er is al een meerderheid voor dit plan en een enkele partij is nog tegen.

flexwerken

Als onderdeel van het wetsvoorstel dient er een verzoek om aanpassing van de werktijd te worden ingewilligd. Tenzij er gegronde redenen zijn van de werkgever om hier niet mee in te stemmen, zou het verzoek geaccepteerd kunnen worden. Over het thuiswerken kan de werkgever dan wel nog steeds eenvoudig zelf beslissen. Echter bij het verzoek om aanpassing van de werktijd wordt het voor de werkgever iets minder eenvoudig om hier zelf nog over te kunnen beslissen.

Je zult begrijpen dat je in bepaalde branches personeel niet zelf kunt laten bepalen of ze later beginnen. Als je het globaal bekijkt is dit wetsvoorstel alleen geschikt voor mensen die op kantoor werken. De bakker, kraanmachinist, caissière en docent kan niet ‘even’ een uurtje later beginnen of laat staan thuiswerken.

Het niet meer in de file hoeven staan omdat je flexibele werktijden hebt klinkt erg aantrekkelijk en is wellicht de oplossing voor het alsmaar groeiende file probleem. Vanuit huis te kunnen werken lijkt heel mooi maar zal niet altijd haalbaar zijn. Wil je als bedrijf hier gehoor aan kunnen geven dan zal er op ICT gebied ook een en ander geregeld moeten zijn. De medewerker zal immers bij de bedrijfsgegevens moeten kunnen komen om te kunnen flexwerken.

Ben benieuwd of het wetsvoorstel flexibel werken genoeg draagvlak heeft om te kunnen slagen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *