VMware vSphere Support contract – heel belangrijk om af te sluiten!

VMware ESXi is gratis verkrijgbaar. De gratis versie is ideaal te gebruiken bij test omgevingen en om zo de mogelijkheden van het product te ervaren. Er ontbreken dan wel een aantal belangrijke onderdelen (features) die in een productie omgeving essentieel zijn. Desondanks deze beperkingen wordt de ESXi gratis versie (ESXi Free Edition) ook in productie omgevingen ingezet. Wij raden dit sterk af en wel om de volgende reden.

De VMware Free Edition mist een aantal essentiële onderdelen welke in een productie omgeving van groot belang zijn. Een van die onderdelen is bijvoorbeeld de VMware Update Manager. De Update Manager is een onderdeel van VMware vSphere suite welke in combinatie met de vCenter Server geïnstalleerd kan worden. De Update Manager controleerd op updates en past updates/patches toe op de ESXi hosts binnen een cluster.

Updates en patches zijn van uiterst groot belang voor het correct functioneren van de ESXi hosts.  Een eerdere ESXi release kan fouten bevatten waardoor de ESXi host in de problemen kan raken en zelfs leiden tot een host fault/crash.

VMware vSphere Support contract

Er zit geen support op de VMware ESXi Free Edition. Wordt de Free Edition in een productie omgeving ingezet en loopt deze vast dan zijn de gevolgen vaak niet te overzien. Er kan geen beroep worden gedaan op support want het is immers een gratis versie. Voorkom dit soort situaties, denk daar goed over na en wacht daar niet te lang mee!

Er is al een vSphere Essentials versie vanaf € 450,- verkrijgbaar. Met de jaarlijkse Support & Subscription van € 59,- kunnen updates/patches gedownload en geïnstalleerd worden.  Daarnaast is het mogelijk om incidenten aan te melden, erg handig bij een fault of crash. Optional per Incident support lijkt duur (€ 269,- per incident; ) maar dat valt uiteindelijk mee. Wanneer een productie omgeving plat ligt zoals vaak voor komt bij een 1 node cluster dan telt elke minuut dat mensen niet kunnen werken. Incident Support moet vooraf aan VMware betaald worden en de minimale afname is 3 stuks met een geldigheidsduur van maximaal 1 jaar. De ervaring leert dat de Support van VMware geweldig is, dus je krijgt er wel wat voor terug.

Een productie omgeving met een single node is dus een risico voor de continuïteit ingeval van een storing aan de host. Gebruik daarom minimaal een 2 node cluster en de Essentials Plus licentie. Met de vSphere Essential Plus Kit kan bijvoorbeeld 1 vCenter Server ingericht worden en een cluster gemaakt worden van 2 ESXi hosts. In de Plus licentie zit onder andere vMotion en High Availability inbegrepen. Faalt er een van de hosts dan neemt de andere host alle VM’s over. Ook tijdens het uitvoeren van onderhoud blijft de productie omgeving live. Onderhoud kan dus overdag uitgevoerd worden en hoeft niet meer ingepland te worden na kantoortijd.

Mochten er nog vragen zijn neem dan contact met ons op.

 

disclaimer
© 2013 Datamirage. De standpunten en meningen op deze website, zijn de persoonlijke mening van Datamirage en staan los van eventuele officiële standpunten van andere organisaties. Datamirage is niet verantwoordelijk voor de inhoud van uitlatingen en reacties van derden op de hier gepubliceerde stukken.